ISTANBUL
30.12.2021-03.01.2022.
4 NOĆENJA/5 DANA/AVION
Jutarnji polazak, večernji povratak! Preuzmi

ISTANBUL...Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada... samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul. Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 30.12.2021. (ČETVRTAK), SARAJEVO – ISTANBUL – TRG TAKSIM
Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod šaltera 90 minuta prije leta. Let TK1022 za Istanbul u 11.25h sa dolaskom u Istanbul u 15.10h. Transfer do hotela i smještaj u hotel. Nakon slobodnog vremena, u večernjim satima slijedi fakultativni odlazak do centralnog gradskog Trga Taksim – žile kucavice ovog milionskog supergrada! Iskoristite ovaj izlet i da se upoznate sa podzemnom šemom grada uz asistenciju Vašeg vodiča! Do Taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića.... a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja nedopustiva je greška. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel sa grupom ili individualno. Noćenje.

2. DAN, 31.01.2021. (PETAK), RAZGLEDANJE GRADA + KAPALI ČARŠIJA – SRETNA NOVA GODINA!
Nakon doručka slijedi fakultativno pješačko razgledanje monumentalnih građevina u starom dijelu grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatskim obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija iz 17. vijeka čuvena i po pričama o 6 minareta, Topkapi palata u kojoj je u 16. vijeku bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija, remek-djelo bizantijske arhitekture (razgledanje izvana, a budući da je odnedavno ponovo džamija, ulaz je besplatan). Nakon obilaska prvorazrednih građevina u oblasti Sultanahmet, odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće zatvorene pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu uz neizostavno cjenkanje! Povratak u hotel. U dogovoreno vrijeme polazak na doček Nove Godine na trgu Taksim. Sretna Nova 2022 Godina! Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN, 01.01.2022. (SUBOTA), KRSTARENJE BOSFOROM (Ne propustite!)
Nakon doručka slijedi odlazak na nezaboravno krstarenje Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoy, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za jela s nogu. Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 02.01.2022. (NEDJELJA), SULEJMANIJA I EGIPATSKI BAZAR + AZIJA
Nakon doručka preporučujemo odlazak pješice sa pratiocem grupe do čuvene Sulejmanija džamije, vrhunskog djela najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je izgrađena u oblasti Sultan Ahmet, vjerovatno najvažnijem dijelu Istanbula odakle su osmanski sultani vladali svijetom, a gdje se danas nalaze prvorazredne historijske građevine. Uživajte! Slijedi odlazak do Egipatskog bazara (Misir čarši), ili Bazar začina koji se nalazi na obalama Zlatnog roga u kvartu Eminonu. Hiljade različitih začina, sušeno voće, sirevi, rahat lokumi, baklave, orašasti plodovi, stotinu vrsta čajeva, i još mnogo drugih vrsta jestivih proizvoda iz cijelog svijeta, zauzimaju najveći dio ponude na bazaru. Slijedi odlazak metroom u azijski dio grada, na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 miliona stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svjetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolirana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Do kule odlazimo malim brodićem. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 03.01.2022. (PONEDJELJAK), ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom u 16.25h. Let TK1025 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19.25h sa dolaskom u Sarajevo u 19.15h. (Satnice navedene po lokalnom vremenu). Kraj putovanja.(Pomjerajte tabelu lijevo-desno da bi vidjeli preostali sadržaj)

HOTELI CIJENA
Hotel GRAND WASHINGTON 4* ili sličan
(RANI BOOKING do 29.10.2021. ili za prvih 10 rezervacija)
795 KM
Redovna cijena iznosi po osobi. 895 KM


Detalji

U cijenu je uključeno:
 • Povratna avio karta (ekonomska klasa, 30kg prtljag) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,
 • Sve aerodromske takse i TSC,
 • 4 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu Grand Washington 4* http://www.grand-washington.com/en-US/ ili sličnom hotelu,
 • Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,
 • Usluge lokalnog vodiča tokom boravka u Turskoj,
 • Popust za do dvoje djece 2-6 godina sa 2 odrasle osobe 150,00 KM/dijete
 • Popust za do dvoje djece 6-12 godina sa 2 odrasle osobe 70,00 KM/dijete
U cijenu nije uključeno:
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 199,00 KM,
 • Fakultativni (neobavezni) izleti i ulaznice planirane programom putovanja (plaćaju se na licu mjesta)
 • PZ osiguranje 10,00 KM,
 • Osiguranje od otkaza putovanja 25,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo – obavezno ide uz PZ osiguranje!),
 • Brzi antigen test 30 KM (za putnike koji nisu vakcinisani), za djecu do 6 godina nije potreban test,
 • Manipulativni troškovi 5,00 KM po rezervaciji,
 • Individualni troškovi,
VRIJEDNOST VIŠE:
 • Besplatan parking na auto-bazi kompanije Centrotrans (cca 1 km od aerodroma) za sve putnike koji nisu iz Sarajeva! Korištenje bazena, fitnessa i saune u hotelu Grand Washington 4* uključene u cijenu!
VAŽNE NAPOMENE:
 • Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 5 mjeseci od planiranog dana povratka sa putovanja.
 • Za putovanje važe sve preporuke u vezi sa COVID-19. Do datuma polaska na putovanje moguće su promjene uslova putovanja u vezi s COVID-19 o čemu će putnici biti blagovremeno obaviješteni.
 • Kalkulacija rađena na minimum 40 putnika.
 • Izleti će biti realizovani u slučaju minimum 25 prijavljenih putnika.
 • Za rezervaciju ovog putovanja potrebno je uplatiti 30%, ostatak se plaća najkasnije 10 dana prije polaska na putovanje.
 • Molimo Vas da se prije zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Općim uslovima putovanja
 • Uplatom akontacije putnik potvrđuje da je pročitao i prihvatio Program putovanja, Ugovor o putovanju i Opće uslove putovanja.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta
MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
 • Za rezervaciju je potrebno uplatiti avans u iznosu od 30%, ostatak se plaća najkasnije 15 dana prije polaska.
 • Gotovinska uplata ili uplata debitnom karticom u Centrotours poslovnicama.

Lokacija

Login

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.