Kapadokija
08 - 12. MART 2022.
Vaše najbolje osmomartovsko putovanje... Preuzmi

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 08.03.2022. SARAJEVO – ISTANBUL – KAYSERI – KAPADOKIJA
Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu u 07:00h. Polijetanje za Istanbul u 09:10h (Let TK1024). Planirano slijetanje u Istanbul u 12.30h. Nastavak putovanja sa istog aerodroma u 14:45h (Let TK2012). Planirani dolazak u Kayseri u 16:05h. Nakon obavljenih carinskih formalnosti, transfer prema hotelu u Kapadokiji (vožnja cca 50min). Smještaj u hotelu. Slobodno vrijeme za šetnju i prvi susret sa Kapadokijom.

2. DAN, 09.03.2022. - MISTIČNA KAPADOKIJA
Doručak. Nakon doručka odlazak na cjelodnevno fakultativni izlet MISTIČNA KAPADOKIJA (sjeverna ili tzv. crvena tura). Tokom ove prelijepe ture imate priliku da se upoznate sa najljepšim i najpoznatijim predjelima Kapadokije. Izlet počinjemo odmah nakon doručka, a naša prva stanica je veličanstveni vidikovac iznad grada Goreme, gdje ćemo od lokalnog vodiča dobiti informacije o bogatoj istoriji Kapadokije i jedinstvenim kamenim formacijama, čiji se geografski oblik formirao prije 10 hiljada godina. Poslije panoramskog pogleda obilazimo zamak Uchisar i najvišu tačku Kapadokije – muzej na otvorenom Goreme (pod zastitom UNESCO-a) u kojem se nalaze neke od najboljih primjeraka kuća i crkava u stijenama. Neizostavna je i posjeta fabrici tradicionalne turske grnčarije ili suvenirnice koja se nalazi u blizini. Put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin i mjestu Avanos, nakon čega pravimo pauzu za ručak u jednom od najneobičnijih restorana na svijetu „CAVE“ i isprobavamo autentičnu tursku kuhinju. Na turi ćemo praviti fotografije u fascinantnoj dolini Pasabag, u Monkovoj dolini poznatoj po čuvenim vilinskim dimnjacima u obliku pečuraka, kao i u dolini Devrent poznatoj po stijenama u obliku životinja. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN – KAPADOKIJA IZ ZRAKA (Čarobni let balonom) + Adrenalinska QUAD BIKE TURE +
tradicionalno TURSKO VEČE Doručak. Ranim jutrom nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije (okvirno vrijeme polaska iz hotela u 04:30h). Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sjećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posjetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim satima prije izlaska sunca, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mjesta gdje nas čekaju baloni u koje se, nakon napuhavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polijećemo. Baloni nemaju unaprijed planiranu putanju, već lete tamo gdje ih vjetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao bijeli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svjetlosti i neba. Čudesni let završavamo slijetanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gdje nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad. Povratak u hotel. Doručak i slobodno vrijeme. U Podnevnim satima fakultativni odlazak na dvosatnu turu QUAD motorima za istraživanje najljepših krajolika Kapadokije! Nestandardno razgledanje i neobična avantura u džungli kroz Göreme, dolinu Güllüdere, dolinu Love i selo Vuavuşin. Dvosatna tura od 12:00h do 14:00h. Sa ovim terenskim četverotočkašima lako je upravljati, potpuno su automatski, tako da nije potrebno prethodno iskustvo. Staze i ruta kojom se vozi pažljivo su odabrane kako ne bi bile zastrašujuće, već radi uživanja i izazova. Povratak u hotel i slobodno vrijeme. U večernjim satima fakultatvni izlet na tradicionalno tursko veče uz ples i muziku te tradicionalnu hranu i piće. Uživajte u večernjem programu i opustite se uz čari zabavnog programa koji traje do kasnih večernjih sati. U cijenu je uključena neograničena konzumacija lokalnih pića + večera. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN – DREVNA KAPADOKIJA (zelena tzv. južna tura)
Doručak. Slijedi fakultativni u prijepodnevnim sarima koji počinjemo obilaskom podzemnog grada Derinkuju, koji je jedan od najvećih na svijetu. U njemu je živjelo oko 50.000 stanovnika u 8 različitih nivoa i predstavlja najveći otkopani podzemni grad u Turskoj. Danas je u turističke svrhe otvoreno 4 nivoa, a šetajući kroz tunele otkrićemo fascinatnu mrežu vinarija, kuhinja i dnevnih boravaka koje datiraju još iz 7 vijeka prije nove ere. Nakon toga odlazimo u dolinu Ihlara i prolazimo dugačkim kanjonom rijeke Melendiz, koja je nestvarna skupina isklesnih kamenih stijena u kojima se nalazi stotinjak kućica, ispresijecane brojnim riječicama. Pauzu od šetnje napravićemo u selu Belisirma, gdje imamo slobodno vrijeme za ručak. Izlet nastavljamo do manastira Selime, najvećeg kamenog manastira u Kapadokiji sa velikom pećinskom katedralom i bajkovitim pogledom na okolinu. Po povratku u Uçhisar zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na dolinu golubova, gdje ćemo saznati zašto su golubovi oduvijek zauzimali posebno mesto u srcu mještana Kapadokije. U kasnim poslijepodnevnim časovima povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. DAN – KAPADOKIJA SLOBODAN DAN - SARAJEVO
Doručak i slobodno vrijeme do odjave iz hotela. Polazak prema aerodromu u 12:30h. Dolazak na aerodrom, CHECK IN te let za Istanbul u 14:50h po lokalnom vremenu. Slijetanje u Istanbul i slobodno vrijeme u DUTY FREE shopu do leta za Sarajevo. Let za Sarajevo u 19:05h sa dolaskom u Sarajevo u 19:55h. KRAJ PROGRAMA(Pomjerajte tabelu lijevo-desno da bi vidjeli preostali sadržaj)

CIJENA
FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA:
(FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA vrijedi za prvih 10 rezervacija ili za uplate akontacija do 10.01.2022. god.)
499,00 KM
REGULARNA CIJENA ARANŽMANA:
(REGULARNA CIJENA ARANŽMANA vrijedi za rezervacije napravljene nakon 10.01.2022. god)
599,00 KM


Detalji

U CIJENU ARANŽMANA JE UKLJUČENO:
  • Povratna avio karta economy klase TURKISH AIRLINES, na relaciji: SJJ-IST-ASR-IST-SJJ
  • Smještaj na bazi noćenje + doručak u hotelima 4* i 5*
  • Obilasci i transferi prema programu putovanja osim FAKULTATIVNIH
  • Usluge pratioca grupe/vođe puta i lokalnog profesionalnog vodiča tokom boravka u Turskoj.
U CIJENU ARANŽMANA NIJE UKLJUČENO:
  • Aerodromske takse u iznosu od 220,00 KM
  • PZ osiguranje (za osobe do 60 godina 15,00 KM, za osobe starije od 60 godina 30,00 KM
  • Mogućnost doplate za večere 80,00 KM
  • Fakultativni izleti
  • Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu 120,00 KM

Lokacija

Login

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.