MEZOPOTAMIJA
JUGOISTOČNA ANADOLIJA
23.10 - 29.10.2020

PROGRAM PUTOVANJA

1. i 2. Dan – Sarajevo-Istanbul – Gaziantep – Sanliurfa
Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 17:30. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul je u 20:15. Dolazak u Istanbul je u 23:15 po lokalnom vremenu. Slijedi chek inn na let za Gaziantep koji je u 00:45. Planirani dolazak u Gaziantep je u 02:15h. Transfer do hotela, prijava. Noćenje. Nakon doručka I odjave iz hotela, počinjemo naš razgled Gaziantepa, panoramski, kao i posjetom Muzeju Zeugma, svjetski poznat po vrijednoj kolekciji rimskih mozaika. Vidjeti ćemo i džamiju Kurtuluš, na kojoj su još uvijek vidljivi ostatci Kršćanske crkve – Tahtani džamija s karakteristično urešenim minaretom. Prije podne ćemo svakako zaviriti i u Kulinarski muzej grada Gaziantepa, koji će nam dati odlične uvid u bogatu lokalnu kulinarsku ponudu. Nastavak vožnje prema Halfetiju, gdje nas čeka izlet brodom po jezeru ispod kojeg se nalazi potopljeno selo. Krajem dana stižemo u Sanliurfu. Smještaj u hotel i noćenje.

3. Dan – Sanliurfa- Harran – Adiyaman
Nakon doručka, nastavljamo razgledanje Sanli Urfe. Prvo ćmo se zaustaviti da bi posjetili Gobeklitepe, nedavno otkriveni najstariji hram na svijetu. Ovaj prapovijesni hram izgrađen je otprilike prije 12.000 godina, odnosno oko 10.000. godine prije nove ere. Po dolasku u Sanli Urfu, razgledat ćemo grad koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti spilju u kojoj je rođen prorok Abraham te Balikli gol gdje ga je kralj bacio u vatru. Ako bude vremena otići ćemo i do lokalne tržnice gdje ćemo vidjeti kako lokalci trguju i što prodaju i kupuju. Nakon razgledanja Sanliurfe, nastavljamo vožnju prema obližnjem Harranu, poznatom po zanimljivim kućama u obliku košnica (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg sveučilišta u regiji. Nastavak vožnje prema Adiyamanu. Smještaj u hotel i noćenje.

4. Dan – Adiyaman – planina Nemrut – Diyarbakir
Uzimamo lanch pakete umjesto doručka i odlazimo rano na planinu Nemrut, kako bi mogli doživjeti izlazak sunca. Planina Nemrut (2106 m), 87 km od Adıyamana, koja je dio planinskog područja Bik smještenog iznad doline rijeke Eufrat. To je mjesto impresivnih skulptura i ruševina koje se nalaze oko grobnice Antioha I. Kolosalne glave Apolona, Zeusa, Herkula i Antioha I te nekoliko grčkih i perzijskih bogova okružuju strukturu. Kompleks uključuje i pećinsku cisternu i ruševine stubova. Povratak u Adiyaman, te nastavak viožnje prema Diyarbakiru, u starim vremenima poznatom kao Amida. U toku svoje 5.000 godina duge povijesti bio je kolijevka čak 26 civilizacija. Okružen je trostrukim bazaltnim gradskim zidinama koje su jedan od najboljih primjera srednjovjekovne vojne arhitekture i koje su nakon Kineskog zida najduže na svijetu (dugačke su 5,5 km, a visoke 7-8 metara). Posjetit ćemo džamiju Ulucamii koja je nekad bila Sunčev hram, a potom sinagoga, te naravno gradske zidine. Smještaj u hotel I noćenje.

5. Dan – Diyarbakir – Mardin
Doručak, odjava iz hotelskih soba I nastavak vožn je prema Mardinu, te razgleda ovog dijela Turske – Mezopotamija – Obilazak starog grada Mardina, koji se prostire na brežuljku između drevnog dvorca i raskošnih mezopotamskih ravnica, nudi MIX utjecaja asirske, arapske, turske i kurdske kulture, izražene u jedinstvenoj arhitekturi, hrani, I rukotvorinama. Počinjemo hodati ulicama ovog impresivnog srednjovjekovnog grada dvorca. Tijekom šetnje vidjet će se četvrt Ulu-Velike Dzamije, Abbaras, džamija Şehidiye, kuća kuće (kuća aha). Poslije toga, Mardinov dragulj za razgledavanje svakako je Deyr-ul Zafaran. Ovaj sirijski manastir pravoslavni samostan osnovan je prije više od 1500 godina. Povijesne relikvije izložene, kamen boje šafrana, vrtovi ruže i mirna dvorišta ispunjavaju ogroman prostor. Također izvan centra grada, kod medrese Kasimiye (islamska škola) se vrijedi zaustaviti, ne samo zbog svog raskošnog jednostavnog dizajna nego i zbog više pogleda na ravnice. Posjet Velikoj džamiji s velikim minaretom…. Nakon razgledanja Mardina, slijedi nastavak vožnje prema Sanliurfi. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme i noćenje.

6. Dan – Mardin – Midyat – Mardin
Doručak. Naš današnji razgled nastavit ćemo u starom asirskom gradu Midyatu. Midyat će nas sa svojim kaldrmama i uskim uličicama te čipkastom dekoracijom kuća vratiti u davno zaboravljena vremena. U prošlosti populacija Midyata uglavnom se sastojala od Asiraca koji su prakticirali kršćanstvo s korijenima koji potječu još iz stare Mezopotamije. Danas ovdje i u susjednoj regiji Turabdin koja se smatra njihovom domovinom, živi još samo mali broj Asiraca, no očuvano je 9 njihovih crkava i 1 samostan. Prošetat ćemo ovim ljupkim gradićem i potražiti neku od preostalih starih asirskih ortodoksnih crkava. U predvečerje povratak u Mardin i noćenje.

7. Dan – Mardin – Istanbul
Rani doručak i odjava iz hotela, te transfer na aerodrom. Let na relaciji Mardin – Istanbul u 10:25. Planirano vrijeme slijetanje u Istanbul je u 12:55. Transfer do hotela i smjestaj u Isti. Slobodno vrijeme ili odlazak na izlet Marmaraj: odlazak na Azijsku stranu do Uskudara, odakle ćemo biti najbliže do djevojačke kule i Mihrimah dzamije. Slobodno vrijeme, te nastavak izleta, vožnjom Marmaray vozom koji prolazi ispod mramornog mora. Izaci cemo na stanici Sirkeci, te se prošetati do Egipatskog bazara, preći preko Galata mosta, te se popeti do Galata kule. Kratka pauza, te zajednička šetnja Istiklal ulicom do hotela. Slobodno vrijeme, noćenje.

8. Dan – Istanbul – Sarajevo
Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom. Let na relaciji Istanbul – Sarajevo u 10:45. Planirano vrijeme slijetanja u Sarajevo je u 10: (vremenska razlika 2h)

CIJENA
CIJENA ARANŽMANA:  
Cijena za prvih rezervacija
949,00 KM
Cijena za ostale rezervacije do 05.10.2020:
999,00 KM
Cijena kasnije:
1099,00 KM

Detalji

U cijenu je uključeno:
  • Avio karte na relaciji Sarajevo – Istanbul – Gaziantep; Mardin – Istanbul, te Istanbul – Sarajevo, sa pripadajućim taksama
  • Hotelski smjestaji u hotelima sa * na bazi nocenja sa doručkom: 1 noć Gaziantep, 1 noć Sanliurfa, 1 noć u Adiyamanu, 1 noć u Diyarbakiru, 2 noći u mardinu i 1 noć u Istanbulu.
  • Svi transferi i izleti prema programu – ulaznice nisu ukljucene u cijenu
  • Lokalni vodić na našem jeziku
  • Organizacija putovanja
U cijenu nije uključeno:
  • PZO sa pokričem lijećenja COVIDa – 16 KM za osobe do 59 godina, 60 do 75 godina 32 KM
  • Ulaznice za muzeje i objekte od interesa – cca 20 €
  • Doplata za jednokrevetnu sobu – 250 KM
  • Individualni troškovi

Lokacija

Login

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.