ALBANIJA - Kružna tura
Skadar–Tirana–Berat–Gjirokaster-Saranda–Ksamil–Vlore–Drač–Kruje
19.10 - 24.10. ( 6 dana / 5 noćenja )

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN - 19.10.2020. (ponedjeljak) SARAJEVO – TREBINJE - SKADAR
Polazak ispred Zemaljskog muzeja u 07:00 h vožnja do Trebinja. U Trebinju pravimo pauzu gdje ćemo obići sami centar Trebinja uključujući centralni park, zidine grada i Osman pašinu džamiju. Nastavak vožnje preko Nikšića, Podgorice do Skadra. Po dolasku u Skadar, smještaj u hotelu Rozafa, slobodna večer. Noćenje.

2.DAN - 20.10.2020. (utorak) SKADAR - TIRANA - DRAČ
Doručak. Nakon doručka obilazak Skadra, drugog najvećeg i najznačajnijeg grada Albanije. Fokus obilaska je tvrđava Rozafa odakle se pruža predivan panoramski pogled na čitavu okolinu Skadra. Tvrđava Rozafa stara je preko dvije hiljade godina. Uz nju je vezana legenda koja kaže da su je gradila tri brata ali sve što bi preko dana sazidali, preko noći bi vile porušile. Ime tvrđave „Rozafa“potiče od imena „vjerne ljube“ namlađeg od trojice braće koja je kao žrtva uzidana u tvrđavu. Nastavak putovanja za Tiranu. Nakon kraće pauze krećemo u obilazak glavnog grada Albanije: centralni Skenderbeg Trg, Edhem pašina džamija sa sahat kulom, Enver Hodžina piramida. Slobodno vrijeme. U popodnevnim satima polazak za Drač. Večera. Noćenje u hotelu Sandy Beach Resort 4+*.

3.DAN - 21.10.2020. (srijeda) DRAČ - BERAT – GJIROKASTRA - SARANDA
Doručak. Nakon doručka nastavak putovanja prema Beratu, “Gradu sa hiljadu i jednim prozorom”, koji je tako nazvan zahvaljujući mnogobrojnim prozorima koji ukrašavaju stare kamene i bijelo okrečene kuće. Berat je 2008.g. uvršten u UNSECO-vu listu svjetske baštine kao grad-muzej. Posebno se ističe četvrt Mnagalem izgrađena polovinom 11.vijeka kojeg odlikuju uske, skrivene, kaldrmisane ulice koje dodaju draž i ljepotu ovom inače prekrasnom gradu. Obilazak citadele; Nastavak putovanja ka Gjirokastri. Po dolasku, razgled grada i posjera dvorca u Gjirokastri. Nastavak vožnje za Sarandu. Po dolasku smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4.DAN - 22.10.2020. (četvrtak) SARANDA – KSAMIL - SARANDA
Nakon doručka odlazak u Sarandu koja se nalazi preko puta grčkog otoka Krfa a od Grčke je udaljena 20-ak km. Smještena je u zaljevu u obliku potkovice, između planine i Jonskog mora. Saranda je mjesto s bezbroj uvala, plaža, stjenovitom obalom, kristalno čistim morem, te prelijepim plantažama maslina i limuna. Moguća posjeta Ksamilu. Ksamil je malo mjesto koje izlazi na obalu Jonskog mora, sa svega 3.000 stanovnika, ali tokom ljetne sezone ovo mjesto posjeti znatno više turista iz regiona ali i svijeta. Ksamil se smatra jednom od TOP 3 destinacije u Albaniji koje morate posjetiti jer za ovaj dio albanske rivijere kažu da je prava evropska egzotika. Ksamil je specifičan po kristalno čistoj vodi i tirkiznoj boji mora, a uz pješčane plaže i palme na obali, zaista ćete se osjećati kao da ste negdje daleko, na nekoj od egzotičnih destinacija. Posebno zanimljiva je posjeta jednom od četiri otoka u blizini, a koja su nenaseljena i do kojih se dolazi isključivo brodićima. U Ksamilu nema velikih hotelskih kompleksa, već uglavnom manjih hotela, što dokazuje da je ova destinacija i dalje nedovoljno istražena. Po završetku u predvečernjim satima povratak u Sarandu. Večera. Noćenje.

5. DAN - 23.10.2020. (petak) SARANDA- VLORE –KARABURUN/SAZAN-DRAČ
Doručak. Nakon doručka nastavak putovanja prema Vloreu gdje je predviđena pauza i kraći individualni razgled grada. Vlore je grad kojeg nazivaju “gradom albanske zastave” jer je u njemu proglašena nezavisnost Albanije a još ga nazivaju i “biserom dva mora” (Jadranskog i Jonskog) a po veličini je treći najveći grad u Albaniji. Grad je izuzetno prostran jer je na ravnici i ima cca 80.000 stanovnika. Ima prekrasnih zgrada, ima ruševina i nedovršenih kuća, zgrada i hotela. Spoj je izuzetno modernog i zapuštenog. Gradsko šetalište je moderno uređeno i proteže se kilometrima uz gradsku plažu, popločano, s palmama i bezbroj kafića. Posjeta džamiji Muradija koju je izgradio poznati osmanski arhitekta, Mimar Sinan 1537.godine. U dogovoru sa grupom polazak na fakultativno krstarenje do poluotoka Karaburun i otoka Sazan. Otok Sazan je jedini albanski otok i danas je nenaseljen a odlikuje ga obilje zelenila te skrivene plaže. Poluotok Karaburun, s druge strane, je najveći poluotok u Albaniji, nekad bivša baza albanske ratne mornarice, a smješten je na istočnom dijelu Otrantskog zaljeva, gdje se spajaju Jadransko i Jonsko more. Po završetku krstarenja nastavak vožnje prema Draču. Po dolasku u hotel Sandy Beach Resort 4*. Večera i noćenje.

6. DAN - 24.10.2020. (subota) DRAČ -KRUJA-SARAJEVO
Doručak. Nakon doručka vožnja prema gradu Kruje, nekadašnjeg glavnog grada Albanije te rodnog grada narodnog heroja Albanije, Skenderbega, koji je u 15.vijeku bio na čelu albanskog otpora nadolazećem osmanskom carstvu. Grad se nalazi 32km sjeverno od Tirane i najposjećenija je atrakcija Albanije odakle se pruža izuzetan panoramski pogled na planine. Obilazimo tvrđavu s Fatihovom džamijom iz 15.vijeka, koja je nekad bila utvrđenje Skenderbega. Također ćemo posjetiti i Skenderbegov muzej u Kruji (fakultativno-ulaznica cca 2€) ,najveći i najznačajniji u čitavoj Albaniji, s obiljem eksponata od kojih su neki stari preko 500 godina. Ovdje se mogu vidjeti izvrsni vezeni detalji na pamuku, svili i vuni, te drugi detalji poput keramike i metalnog oruđa. U sklopu obilaska posjećujemo i bazar Kruje u kojima se nalazi mnoštvo radnjica sa autentičnim suvenirima. Po završetku obilaska krećemo za Sarajevo putem kao i u dolasku, s pauzama za odmor i kafu. Dolazak u Sarajevo u večernjim satima. Kraj usluge.

CIJENA
CIJENA ARANŽMANA:  
(za prvih 10 uplata)
499,00 KM
Redovna cijena aranžmana:
549,00 KM

Detalji

Aranžman uključuje:
  • prijevoz autobusom visoke turističke klase na datoj destinaciji putovanja
  • smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja s doručkom (BB) -Skadar, 2 polupansiona (HB)-Drač, 2 polupansiona (HB)-Saranda.
  • ulaznice za obilazak: Rozafa u Skadru; citadela u Beratu; dvorac u Gjirokasteru.
  • pratilac grupe tokom čitavog putovanja
  • lokalni akreditovani turistički vodiči
  • organizacija putovanja
Aranžman ne uključuje:
  • putničko i zdravstveno osiguranje (mogućnost doplate za osiguranje od COVID-19)
  • doplata za jednokrevetnu sobu (na upit)
  • fakultativno krstarenje do poluotoka Karaburun i otoka Sazan – 25EUR (prijave za krstarenje prije polaska)
Napomena:
  • rađena na bazi 30 uplata. Cijena se za manji broj uplata uvećava za 50,00KM po osobi. Minimalan broj putnika 20.

Lokacija

Login

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.