LISABON I PORTO
16 - 23 oktobar 2020. 8 dana / 7 noći – avionom

Korisne informacije:
Bezbjednost u Lisabonu: Lisabon je generalno bezbjedna metropola, ali nije na odmet malo predostrožnosti, posebno na stanicama javnog prijevoza. Dijelove grada poznate po sitnim pljačkašima je najbolje izbjegavati tokom noći: Bairro Alto, Cais do Sodre i sve male ulice. Čak i neki noćni klubovi u Lisabonu imaju lošu reputaciju što se pljačkaša tiče. Klima: u Lisabonu vlada mediteranska klima sa blagim zimama i prijatnim ljetima. Na klimu u Lisabonu dosta utiče Golfski zaliv. Prosječna godišnja temperatura je 17 stepeni. Najhladniji mjesec je januar kada se temperatura kreće od 8 do 17 stepeni. Najtopliji mjesec je august i tada se temperatura kreće od 26 do 29 stepeni tokom dana i oko 18 stepeni tokom noći. Prosječna temperatura mora tokom ljeta je 20 stepeni. Ljetnja sezona u Lisabonu traje od maja do oktobra.Novembar, mart i april su prelazni mjeseci i prosječna temperatura je oko 20 stepeni. Decembar, januar i februar su najhladniji mjeseci sa prosječnom temperaturom oko 15 stepeni. Lisabon ima najtoplije zime od svih evropskih metropola. Kiša uglavnom pada tokom zime, a ljeta su obično suha. Novac: zvanična valuta u Portugalu je euro. U restoranima i tržnim centrima možete koristiti i sve poznatije kreditne kartice, ali vam svakako preporučujemo da uvijek imate nešto keša kod sebe jer se može desiti da neki restorani ne primaju kreditne kartice. Za slučaj da ste na put ponijeli KM, u Lisabonu na svakom ćošku možete vidjeti mjenjačnice. Upozorenje: kao i u susjednoj Španiji, i u Portugalu u većini mjenjačnica jednostavno neće željeti da vam razmijene KM. Banke u Lisabonu uglavnom rade od 8:30 do 15:00 sati svakim danom od ponedjeljka do petka.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN: 16 oktobar / petak SARAJEVO - LISABON
Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Lisabon preko Zagreba u 06:30h. Dolazak u Lisabon u 10:10h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, slijedi panoramski razgled Lisabona, gdje će Vam naš vodič pojasniti sve ljepote Lisabona. Nakon panoramskog razgleda odmor za kafu ili ručak. Odlazak i prijava u hotel. Noćenje.

2. DAN: 17 oktobar / subota LISABON
Doručak u hotelu. U ranije dogovoreno vrijeme krećemo u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjet glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Mosteiro dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Parkirat ćemo se u blizini, a potom prošetati do brežuljka prema St. George dvorcu odakle ima divan pogled na grad (ovaj dio izleta podrazumijeva cca. 15 minuta hoda do brda zbog saobraćajnih uslova i pristupa autobusima tom dijelu grada). Zatim se spuštamo slikovitim ulicama Alfame, najstarije četvrti grada. Dalje se vozimo duž ostalih glavnih lokacija u Lisabonu: Marques de Pombal kružni tok, Avenida da Liberdade, Restauradores i Rossi trgova. Povratak u hotel, slobodno poslijepodne za šetnju,shopping..... Noćenje. FAKULTATIVNO “FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere ćete slušati Fado, nacionalne pjesme. Često poređen sa Gospelom zbog čvrstog karaktera melodije, Fado je pjevan uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neki od njih govore o izgubljenoj ljubavi ili zabranjenoj strasti ali oni su i veseli kad god je tema dobro vino, borbe s bikovima i provođenje vremena sa svojim prijateljima! Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN: 18 oktobar / nedjelja
Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Noćenje.

4. DAN: 19 oktobar / ponedjeljak SINTRA
Doručak. Nakon doručka, fakultativni izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu. Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: "Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje". Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentirano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela. Noćenje.

5. DAN: 20 oktobar / utorak OBIDOS / NAZARE / BATALHA / ALCOBACA / PORTO
Doručak u hotelu. Nakon doručka, 08:30h polazak za Obidos, srednjevijekovni grad koji dominira svojim zidinama. Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Predlažemo da ostatak slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete. Nakon slobodnog vremena, odlazak u Batalhu, tamo ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovano u UNESCO-ovu Međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz (14-16. vijeka) – i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominira veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”, i nedovršena kapela (Manuelino). U dogovoreno vrijeme polazak za Porto. Porto je drugi po veličini grad u Portugalu, nakon prijestolnice Lisabona. Sa svojih 300.000 stanovnika, predstavlja najveći grad na sjeveru zemlje. Simbol grada, ali i čitave zemlje galski pjetao za kojeg postoji jedna simpatična priča. Legenda kaže da je upravo ovaj pjetao, prvi donio glas, tj. kukuriknuo u luci, kada je grad oslobođen od Mavara. Zato je i grad dobio ime Porto (luka). Grad danas nosi nadimak Invicta, odnosno nepobjedivi. Prijava u hotel. Noćenje.

6. DAN: 21 oktobar / srijeda PORTO
Doručak u hotelu. Nakon doručka krećemo u obilazak Porta. Posjetićemo “Stock Excange Palace”, ili kako se sada zove “Palácio da Bolsa”, zgradu iz 19. vijeka u vlasništvu trgovačkog udruženja Porto, a nalazi se u bivšem privrednom i trgovačkom srcu Porta. Palača više ne djeluje kao berza, ali ostaje sjedište Udruge i uglavnom se koristi za velike događaje, poput službenih prijema. 1957. kraljica Elizabeta II je primljena u Palácio da Bolsa, na velikoj ceremoniji. Sagrađena je 1842. godine, nad ruševinama nekadašnjeg samostana St.Francis, koji je spaljen 1833. godine, za vrijeme građanskog rata. Između 1833. i 1842. godine, portonski biznismeni bavili su se trgovinom na ulicama, jer nisu imali nijednu zgradu za to, pa su koristili ovu palaču za te potrebe. Dalje ćemo obići Crkvu Svetog Franciska, koja je najpoznatiji gotički spomenik u Portu. Poznata je po svojoj izuzetnoj unurašnjoj baroknoj dekoraciji. Nalazi se u historijskom centru grada i pod zaštitom je UNESCO-a. Srednjovjekovna jezgra grada naziva se Ribeira i savršena je tačka za odmor, ili ručak. Prošetaćemo ulicama Ribeire i otkriti njenu čar i šarene kuće kako bismo upili pravu atmosferu Porta. Obilazak završavamo u poznatoj Vila Nova de Gaia, gdje možete kušati poznata vina iz Porta i cijelog Portugala. Povratak u hotel. Noćenje

7. DAN: 22 oktobar / četvrtak PORTO / AVEIRO / COIMBRA / LISABON
Doručak u hotelu. Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Aveiru, poznatom još pod nazivom Venecija Portugala. Uske ulice, šarene zgrade koje se nalaze pod UNESCO-vom zaštitom, rive, pješčane plaže i prijateljski nastrojeni stanovnici su samo neki od aspekata koji definiraju Aveiro, “Skriveni dragulj” Portugala. Industrijska metropola, ali i prekrasan gradić, Aveiro je izgrađen na mrežama kanala zbog čega ga svi i porede sa Venecijom. U ranije dogovoreno vrijeme polazak prema Coimbri, prelijepom gradiću i jednom od najbitnijih gradova Portugala. Coimbra je bila prijestolnica Kraljevstva u 12. vijeku. Danas se u Coimbri nalazi jedan od najvažnijih univerziteta u Evropi – University of Coimbra. Nakon obilaska Coimbre polazak prema Lisabonu. Po dolasku u Lisabon prijava u hotel. Noćenje.

8. DAN: 23 oktobar / petak LISABON - SARAJEVO
Doručak u hotelu. Transfer iz hotela do aerodroma. Let u 11:00h iz Lisabona za Sarajevo preko Zagreba. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 22:50h. KRAJ USLUGE.

CIJENA
Cijena aranžmana: 1.789 KM

Detalji

Cijena aranžmana uključuje:
 • Prijevoz avionom na relaciji Sarajevo -Lisabon –Sarajevo
 • Smještaj u Lisabonu hotel “Masa 5 de Outubro” 4*
 • (www.masahotel5deoutubrolisboa.com-lisboa.com ), na
 • bazi 5 noćenja sa doručkom
 • Smještaj u Portu, hotel “Black Tulip” 4*
 • (www.hotelblacktulip.pt ), na bazi 2 noćenja sa doručkom
 • Lokalni vodič tokom cijelog boravka prema programu
 • Svi izleti prema programu
 • Ulaznice za sve objekte prema programu
 • Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
 • Svi transferi autobusom prema programu
 • Boravišna taksa
 • Organizacija putovanja i pratilac grupe
Cijena aranžmana ne uključuje:
 • Aerodromske taxe 294,00 KM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu u iznosu 550,00 KM
 • Lične troškove
 • Ručkove i večere tokom obilazaka
 • Ostale usluge koje nisu navedene u programu
 • Fado show sa večero
Posebne napomene:
 • Kalkulacija za aranžman je rađena na bazi min 25 uplata. U slučaju smanjenog broja prijavljenih, agencija zadržava parvo korigovanja cijene.
 • Hotel “Black Tulip” Vila Nova de Gaia je lociran sa druge strane Douro rijeke. Metro stanica se nalazi odmah ispred hotela, te je potrebno 10-tak minuta vožnje do centra grada.
 • Doručak u hotelima je buffet breakfast
 • Dodatni krevet NA UPIT

Lokacija

Login

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.