SJEVERNI KIPAR - AVIONOM IZ SARAJEVA! TURKISH AIRLINES
TERMIN PUTOVANJA: 01.04 – 05.04.2020.

Sjeverni Kipar važi za najtoplije ostrvo Mediterana sa oko 340 sunčanih dana godišnje, što ga čini najsunčanijom zemljom u ovom dijelu svijeta… Sjeverni Kipar je najbolje čuvana tajna Mediterana: voljen zbog svog opuštenog i mirnog života, prelijepih plaža, bogate flore i faune, ljubaznog i gostoprimivog stanovništva. Ovaj dragulj smješten na raskrsnici Evrope, Azije i Afrike, predstavlja jedinstveno geografsko područje, koje je više nego fantastično mjesto za uživanje i odmor na preko 285 km dugoj i predivnoj obali, uz kristalno čisto more pogodno za sve vodene sportove, a posebno za ronjenje. Pokrajina Sjevernog Kipra vrlo je interesanta i posjetiocu pruža više razloga da obilazi interesanta mjesta bogata historijskim znamenitostima. Na Kipru živi više od 350 vrsta ptica, može se naći oko 1600 različitih vrsta biljaka između kojih svakako najviše impresioniraju kiparske orhideje.

PROGRAM PUTOVANJA

I DAN SARAJEVO – ISTANBUL – SJEVERNI KIPAR ( aerodrom Erdžan)
Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti, let za Istanbul, sa Turkish Airlines-om na letu TK 1022 u 09:10 sati. Slijetanje u Istanbul nakon čega slijedi nastavak leta za Erdžan predviđen u 13:40h (TK 968) (sva vremena su lokalna). – Po slijetanju na Aerodrom Erdžan (Turski Ercan) u 15:20h slijedi transfer od aerodroma do Kirenije (Kyrenia) I hotela gdje je predviđen smještaj grupe.. Prijava i smještaj u hotel. Opcionalno večera na bazi švedskog stola. Slobodno vrijeme za odmor i vlastite aktivnosti. Noćenje u hotelu.

II DAN: KIRENIJA
Doručak. Ovaj dan boravka na Kipru predvidjeli smo za obilazak Kirenije. Kienija je lučki grad na sjevernoj obali Kipra, prepun historijskih spomenika i prelijepih prizora. Poznata po antičkoj tvrđavi u kojoj u sklopu muzeja možete vidjeti I ostatke antičkog brada. Da velike kule zamka Kirenija mogu da pričaju, sigurno bi nam ispričale vrlo zanimljive priče. Svaki osvajač od Ričarda Lavljeg Srce do Turaka je ovom dvorcu dao nešto jedinstveno. Dvorac je u obliku pravougaonika i tu su cisterna za vodu, tamnica, kapela i muzej, ali je svakako najveća atrakcija pogled koji se pruža sa bedema iznad luke. U zapadnom krilu dvorca nalazi se čuvena tamnica gdje je ljubomorna kraljica Eleonora Aragonska, žena Petra I, mučila njegovu trudnu ljubavnicu Žanu L’Aleman. Oko stare luke, između Kanbulat Kadesija i Kale sokaka, nalazi se Stari grad, najživopisniji dio Kirenije Prošetat ćemo Sokakom Age Džafer Paše i razgledajte džamiju Age Džafer Paše, sagrađenu 1859. godine. U blizini se nalazi i drevna grčkorimska grobnica.Tokom poludnevnog izleta obići ćemo ostatke dvorca Sv. Hilariona koji je zajedno sa svojim okolišem nadahnuo Walta Disneya da stvori crtanu priču o Snjeguljici. Put, tokom kojega možete uživati u prelijepom pogledu na kyrenijsku obalu te nastavljamo prema tipičnom kiparskom selu Bellapais koje se nalazi u planinskom lancu Pentadaktylos; ondje ćete posjetiti lijep primjer gotske arhitekture, manastir Abbey iz 13.vijeka.Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Opcionalno večera i slobodno vrijeme. Noćenje

III DAN: KIRENIJA – FAMUGUSTA – KIRENIJA
Doručak. Današnji dan iskoristite za cjelodnevni izlet u Famagustu ( udaljena od Kirenije cca 79km). Famagusta je mirna i luksuzna regija koja se pruža na najljepšoj plaži cijelog ostrva Kipar, sa hotelima turskog standarda, na velikim posjedima.Grad Famagusta je sagrađen na temeljima starog grada Salamisa, koji ima veoma zanimljivu historiju sa sve čuvenim “gradom duhova”. Grad krase zidovi sa Otelovim tornjem, Gotska katedrala Sv. Nikole iz 13. vijeka pretvorena u džamiju. Uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaju tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi, a pored mora su restorani koji nude kombinaciju grčko-turske kuhinje. Slobodno vrijeme do povratka u Kireniju-hotel. Opcionalno večera. Slobodno vrijeme. Noćenje.

IV DAN: KIRENIJA – NOCOSIA – ERDŽAN – ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak i odjava iz hotela. Polazak prema Nicosiji iz hotela u 09:00h. Nikozija - glavni grad Cipra i posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu, od 1974.g. je tzv. „zelenom ili Atila linijom“, podijeljen na tursko-kiparski i grčko-kiparski dio. Tijekom obilaska imat ćete priliku vidjeti Predsjedničku palaču; zgrade koje su oštećene tijekom rata; Ledra Palace, jedina granična vrata između sjevernog i južnog dijela otoka; gotičku katedralu sv. Sofije, danas Selimiye džamija; Bedesten palaču, izvorno izgrađenu kao crkva, a danas je multikulturni i izložbeni prostor; Büyük han, jedno od najznačajnijih arhitektonskih zdanja otomanskog razdoblja i omiljeno turističko mjesto u gradu zahvaljujući trgovinama i restoranima unutar kompleksa. Prošetat ćemo i ulicom Dereboy, najživljim dijelom grada s puno restorana, barova i trgovina. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti i nastavak vožnje prema aerodromu. Dolazak na aerodrom 90 minuta prije leta i let za Istanbul u 16:15 na letu TK 969. Predviđeno slijetanje u Istanbul je u u 18:05. Nastavak leta za Sarajevo je na letu TK1025 U 19:20.Slijetanje u Sarajevo 20:15.(sva vremena su lokalna).

Važna napomena:

 • Prijedlog hotela: LE CHATEAU LAMBOUSA HOTEL ili sličan: http://www.lambousahotel.com/hotel.html Moguća doplata za hotel ACAPULCO RESORT & SPA 5*: 97,00 KM po osobi u dvokrevetnoj sobi

HOTEL CIJENA
po osobi u dvokrevetnoj sobi 597 KM

Detalji

Aranžman obuhvata:
 • Avionski prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sjeverni Kipar - Sarajevo (TK) economy class
 • 3 noćenja u hotelu 3/4* u 1/2 I 1/2+1 sobama sa doručkom na bazi švedskog stola
 • Organizacija putovanja
 • Pratilac grupe na turskom i engleskom jeziku tokom cijelog putovnja od Sarajeva i nazad
 • Sve transfere iz programa autobusima visoke turističke klase
 • Kalkulaciju i realizaciju programa
Aranžman ne uključuje:
 • Obaveznu napojnicu za vozače i vodiče (10 KM osoba)
 • Aerodromske takse u iznosu od 185,92 EUR (cca 360,00 KM)
 • Izlete predviđene programom
  1) KIRENIJA sa lokalnim vodičima i obilaskom (40,00 KM)
  2) FAMAGUSTA sa lokalnim vodičima i obilaskom (45,00 KM)
  3) NICOSIA sa lokalnim vodičima i obilaskom (20,00 KM)
  PAKET SVIH IZLETA: 90,00 KM
 • Doplata za 1/1 sobu: 290 KM
 • Putničko zdravstveno osiguranje (2 KM / dan / osoba)

Lokacija

Login

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.