UMRA
TERMIN PUTOVANJA: 30.10 – 09.11.2019. ( 11 DANA) AVIONOM

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju Muslimani i može biti obavljeno u bilo koje doba godine. Na Arapskom UMRA znači „posjetiti sveto mjesto„. Kao tehnički termin korišten u Šerijatu, Umra znači obaviti Tavaf oko Kabe i Saja između Safe i Merve, nakon oblačenja Ihrama, koji se treba obaviti u Mikat – ima. Postoji 5 lokacija na kojima, prije dolaska u sveti grad – Meku, hodočasnici moraju obući Ihram, ukoliko namjeravaju ući u Harem i Šerif, zbog obavljanja Umre ili Hadža. Lokacija koju ćemo mi koristiti je: Zulhulejfa, nalazi se oko 9 kilometara od Medine, a oko 450 kilometara od Meke. To je Mikat koji koriste hodočasnici koji iz pravca Medine dolaze u Meku; Umra je obred koji se sastoji od Tavafa i Saja, naravno uz iskren nijjet približavanja Allahu dž.š. Podrazumijeva se da treba zanijetiti Umru i obući ihrame na Mikatu. U Mekki je najbolje što više vremena boraviti u Haremu, klanjati u njemu vaktove u džematu, učiti Kur'an i razmišljati o životu, svijetu, svojoj ulozi u životu, učiti dove, tražiti oprost za svoje kao i grijehove drugih muslimana, moliti Allaha za uputu i dobro na oba svijeta, dijeliti sadaku i činiti ostala uobičajena dobra djela. To je jedan lični doživljaj i iskustvo koje zahtijeva i osobnu inventivnost, traganje za smislom, smirajem duše itd. Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše Vaše ibadete i napor koji uložite na tom putu.

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan / 30.10./ srijeda / Sarajevo - Istanbul
Okupljanje na sarajevskom aerodromu 2 h prije polijetanja. Let za Istanbul u 11:40 h na liniji TK1022. Slijetanje u Istanbul u 15:25 h.

2. dan / 31.10./ četvrtak / Istanbul- Medina
Nastavak putovanja za Medinu na letu TK 98 u 23 :10 h. Slijetanje u Medinu 02:35 h. Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole transfer do odabranih hotela.Check in u hotel. Noćenje. Individualni boravak u Medini i slobodno vrijeme za ibadete. Noćenje.

3. dan / 01.11. / petak / Medina - loko
Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhameda a.s. Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine : Masdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.s. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Klanjanje Džuma namaza. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je Poslanika.s. rekao : «Uhud je planinakojuvolimo i kojavolinas». U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji se tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi, posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetit ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Noćenje.

4. dan / 02.11. / subota / Medina - loko
Doručak. Slobodan ostatak dana i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje.

5. dan / 03.11. / nedjelja / Medina - Meka
Klanjanje Sabah namaza. Doručak. Podne namaz u Medini. Napuštanje soba i polazak, oko 14 sati, turističkim autobusima ka Meki. (Preporučujemo oblačenje Ihrama zamuškarce u hotelu prije polaska). Poslije nekih 30 minuta vožnje zaustavlja se na Mikatu Zulhulejfa, klanja dva rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima. Smještaj u odabrane hotele. Obavljanje zajedničke UMRE ( Tvafa i Saja). Noćenje.

6. dan / 04.11. / ponedjeljak / Meka – loko
Doručak.Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

7. dan / 05.11./ utorak / Meka – loko
Doručak. Oko 09:00 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefatu učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 kilometara od Muzdalife. Odlazimo u posjetu planini Al Nour koja se nalazi istočno od Meke. Na njoj se nalazi pećina Hira’a, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik primio prvu objavu svete knjige Kura’an, od Al Alaq Sura za meleka Đibrila. Planina je nazvana Al Nour, .Planina je mjestog dje se nalazi pećina Hira u kojoj je, prema vjerovanju muslimana, poslanik Muhammed primio prve objave od Boga.Nastavljamo ka Haremu na obavljanje Tavafa i Saja kao i obavljanjedrugih Ibadeta zavisno od interesa pojedinaca.Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan / 06.11. / srijeda / Meka
Doručak. Slobodan ostatak dana i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje.

9. dan / 07.11./ četvrtak / Medina - loko
Slobodan ostatak dana i vrijeme klanjanje Džuma namaza. za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje.

10. dan / 08.11. / petak/ Meka – loko
Doručak. Slobodno vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Klanjanje Džuma namaza. Između 13-15h oslobađaju se sobe i ostavlja prtljaga na recepciji hotela. Planira se obavljanje oproštajnog Tavafa prije Akšam namaza. (Moguća je doplata za one koji žele zadržati sobu do polaska na aerodrom u Džedi oko 21h). Klanjanje Akšam namaza. Preuzimanje stvari sa recepcije hotela, ukrcavanje u autobuseiza 21h i transferi prema aerodromu u Džedi (vožnja traje cca2 sata) .

11. dan / 09.11. / subota / Džeda – Istanbul - Sarajevo
Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti ukrcaj na let za Istanbul, na letu TK 95 u 02:20 h. Dolazak u Istanbul oko 06:30 h . Nastavak leta za Sarajevo je u 10 :40 h na liniji TK1021. Dolazak u Sarajevo predviđeno je u 10 :45 h.

Važna napomena:

 • Na temelju odluke Vlade Kraljevine Saudijske Arabije od 10.09.2019. ukinuta je taksa (2000 SAR) za ponavljanje Umre tj. za one koji žele ponoviti Umru u istoj godini.

HOTELI MEDINA CIJENA
3* - smještaj u četverokrevetnim sobama -bez obroka 1600 KM
3* - smještaj u dvokrevetnim sobama – bez obroka 1850 KM
5* - Crowne Plaza/Pullman / Rove ili sličanNoćenje sa doručkom u 1/2 sobi – Relax Tours kategorizacija 5* 2090 KM
HOTELI MEKA CIJENA
3* - smještaj u četverokrevetnim sobama -bez obroka 1600 KM
3* - smještaj u dvokrevetnim sobama – bez obroka 1850 KM
5* - Shaza / Sheraton ili sličanNoćenje sa doručkomu 1/2 sobi – Relax Tours kategorizacija 5* 2090 KM

NAPOMENA: Navedeni program I cijene su radna verzija te postoji mogućnost manje izmjene u cijenama I hotelima. Navedena kategorizacija hotela je zavnična Saudijsku Arabiju I postoji mogućnost razlike u odnosu na druge zemlje.

NAPOMENE
Aerodromske taxe – trenutna cijena: cca 526 KM
Popusti za djecu: Hotel 3*: dijete do 7,99 godina ostvaruje popust 200 KM uz 2 odrasle osobe u sobi
Hotel 5*: dijete do 5,99 godina ostvaruje popust 550 KM uz 2 odrasle osobe (spava sa roditeljima u krevetu)
Djeca preko navedenih godina nemaju nikakav popust.
Hoteli 5* LUX - na upit

Detalji

Aranžman obuhvata:
 • Avionski prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina / Jeda – Istanbul – Sarajevo
 • Transfer apt – htl – apt
 • Smještaj u hotelu po izboru u 1/2, 1/3 i 1 /4 sobama, na bazi usluge prema programu (9 noći)
 • Prevoz turističkim autobusima prema programu putovanja
 • Obilasci mubarek mjesta u Meki i Medini
 • Oganizacija putovanja i pratilac grupe
Aranžman ne uključuje:
 • Aerodromske taxe – promjenjive do dana izdavnja karata
 • Doplate za pogled Harem (ne i Kaba)
 • Doplata za 1/1 sobe
Za vizu je potrebno:
 • pasoš čija važnost je najmanje 6 mjeseci od dana polaska (dvije uporedne stranice u pasošu moraju biti prazne za vizu)
 • 2 fotografije u boji sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)
 • 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojima se nalazi slika i podaci)
 • za bračne parove kopija vjenčanog lista
 • potrebne vakcine (žuti karton)
 • popunjen formular
 • za žene mlađe od 45 god potreban mahrem (pratilac) uz dokumentaciju koja to potvrđjuje na bosanskom i arapskom jeziku

Lokacija

Login

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.